Makaron penne w pomidorach

    Makaron penne w pomidorach

    7polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki, tani i smaczny obiad dla całej rodziny - sos pomidorowy najlepszy z dojrzałych pomidorów, ale poza sezonem można użyć tych z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu penne
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 cebula, posiekana
    • 800 g pomidorów
    • 10 listków świeżej bazylii lub natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g parmezanu, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
    3. Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez 5 minut. Dodać bazylię, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez kilka minut.
    4. Sosem polać makaron, posypać parmezanem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    neku.jpn
    autor:
    0

    Smacznie, pozdrawiam - 18 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis