Tres Leches (trzy mleka)

    Tres Leches (trzy mleka)

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 312 osób

    To częściowo suche i częściowo wilgotne meksykańskie ciasto zawierające trzy rodzaje mleka. To słodki i pyszny smakołyk!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 5 żółtek
    • 5 białek
    • 80 ml (1/3 szkl.) mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 475 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 10 wiśni koktajlowych o smaku Maraschino

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować masłem i posypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. Ubić żółtka z 3/4 szklanki cukru, aż będą miały jasny kolor i podwoją swoją objętość. Mieszając dodać mleko, wanilię, mąkę i proszek do pieczenia.
    3. W małej miseczce ubić lekko białka. Stopniowo dodawać pozostałą 1/4 szklanki cukru. Ubijać aż piana będzie sztywna, ale nie sucha. Delikatnie dodać ubite białka do mieszaniny z żółtkami. Wlać do przygotowanej blachy.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 45 do 50 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić na 10 minut do ostygnięcia.
    5. Poluzować brzeg ciasta nożem przed zdjęciem boku tortownicy. Ostudzić ciasto całkowicie; wyłożyć na głęboki talerz. Za pomocą widelca do mięsa lub wykałaczki ponakłuwać wierzch ciasta.
    6. Wymieszać słodzone mleko skondensowane z mlekiem niesłodzonym i 1/4 szklanki śmietany. Wylać 1 szklankę mieszanki mlecznej lub przykryć i przechowywać w lodówce. Pozostałą częścią mieszanki mlecznej polać powoli ciasto, aż całość zostanie wchłonięta. Ubić pozostałą śmietanę aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję odpowiednią do rozsmarowania. Udekorować ciasto bitą śmietaną i wiśniami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis