Omlet z grzybami

    Omlet z grzybami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najbardziej lubię ten omlet w sezonie na leśne grzyby - fantastyczny aromat! Ale smakuje również z pieczarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 200 g grzybów leśnych lub pieczarek
    • 1 cebula, posiekana
    • olej do smażenia
    • oregano
    • granulowany czosnek
    • sól i pieprz
    • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać grzyby i smażyć, cały czas mieszając. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość zalać winem i dusić przez 5 minut, aż wino odparuje.
    4. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z żółtkami, doprawić solą i pieprzem.
    5. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę jajeczną i smażyć, aż zetnie się spód. Następnie wstawić do piekarnika na minutę.
    6. Omlet przełożyć na półmisek, na wierzch nałożyć farsz grzybowy. Od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis