Rolada kokosowa z wiśniami

    Rolada kokosowa z wiśniami

    3polubienia
    5godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Słodka rolada kokosowa bez pieczenia, przygotowana z wafli. Zamiast wiśni można użyć innych sezonowych owoców.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • 1/2 opakowania galaretki wiśniowej
    • 125 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
    • 3/4 szklanki mleka
    • 125 g cukru
    • 1 łyżka kakao
    • 100 g herbatników
    • 2 listki wafla (andruty)
    • Składniki na masę
    • 50 g kokosu
    • 125 g cukru pudru
    • 50 ml mleka
    • 150 g masła
    • Dodatkowo
    • 25 g wydrylowanych wiśni
    • 150 g czekolady mlecznej (polewa)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Galaretkę rozpuścić w 125 ml gorącej wody, wylać na płaski talerz i pozostawić do stężenia.
    2. Mleko, cukier i łyżkę kakao zagotować i zalać w misce pokruszone drobno herbatniki.
    3. Gorącą masą kakaową z herbatnikami przełożyć dwa wafle, zawinąć w folię spożywczą i zostawić aż zwilgotnieją.
    4. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i zalać gorącym mlekiem, wystudzić.
    5. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać wystudzony, zaparzony kokos i ucierać na gładką masę.
    6. Z wystudzonego wafla z masą kakaową zdjąć folię, posmarować masą kokosową, a na brzegu wafla ułożyć pokrojoną w paski galaretkę i wydrylowane wiśnie. Zawinąć w roladę.
    7. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać roladę.
    8. Zawiniętą roladę włożyć na 3-4 godziny do lodówki aby dobrze zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis