Smażony kurczak po chińsku

    Smażony kurczak po chińsku

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Smażenie w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu to podstawowy sposób przyrządzania dań w kuchni Dalekiego Wschodu. Potrawy są smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Sprawdźcie sami. Smacznego.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 zielonej papryki
    • 1/2 pomarańczowej papryki
    • 1 mała marchew
    • 450 g filetu z piersi kurczaka
    • olej do smażenia
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • 1 czerwona papryczka chilli (bez nasion)
    • 100 g kiełków fasolki mung (świeżych lub z puszki)
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • słodka papryka w proszku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki.
    2. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę lub w cienkie paski.
    3. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim kawałki kurczaka przez co najmniej 5 minut, stale mieszając.
    4. Do mięsa dodać posiekane ząbki czosnku, imbir oraz papryczkę chilli pokrojoną w krążki. Wszystko dokładnie wymieszać.
    5. Dodać paseczki papryki i marchewki, smażyć przez kolejne 5 minut.
    6. Na koniec dodać kiełki fasoli i doprawić sosem sojowym i słodką papryką. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    7. Podawać z ryżem lub makaronem.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis