Budyniowy tort

    Budyniowy tort

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały tort na wyjątkowe okazje - biszkopt czekoladowy przekładany kremem z masy budyniowej. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 250 g margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 5 opakowań (po 45 g) budyniu czekoladowego
    • 20 g kakao
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
    • Krem
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • kilka kropel ekstraktu waniliowego
    • 250 g margaryny
    • 250 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i budyniu, cały czas ucierając. Dodać kakao, mąkę, proszek i cukier waniliowy. Utrzeć na gładką masę. Przełożyć do tortownicy i piec przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
    3. Przygotować krem. W rondelku wymieszać mąkę z mlekiem i wanilią, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się "papka". Odstawić do przestudzenia.
    4. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masę z wanilią, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.
    5. Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem. Odstawić do stężenia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis