Smażone faszerowane jajka

    Smażone faszerowane jajka

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Doskonały przepis na jajka faszerowane, które są idealne na zimno jako dodatek do sałatek, albo na ciepło z ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 czerstwa bułka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
    • 1 surowe jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki bułki tartej
    • olej do smażenia
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć
    2. Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół wraz ze skorupkami, starając się ich nie uszkodzić. Wyjąć białka i żółtka i drobno posiekać. Wymieszać z bułką, zieleniną, surowym jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
    3. Farsz nakładać do skorupek. Wyrównać powierzchnię i obsypać bułką tartą, lekko docisnąć.
    4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jajka skorupką do góry. Przykryć patelnię i smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
    5. Jajka przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki, podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis