Babka koniakowa

    Babka koniakowa

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Smaczny i niezawodny przepis na babkę - doskonała na Wielkanoc, z dodatkiem koniaku i kakao. Spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kostka (250 g) masła lub margaryny
    • 2 szklanki cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki wody
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g koniaku, winiaku lub innej wódki
    • bakalie
    • tłuszcz i bułka tarta do foremki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. W rondelku roztopić masło z cukrem, kakao i wodą. Odlać pół szklanki na polewę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.
    4. Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę przesianą z proszkiem, żółtka i alkohol, zmiksować.
    5. Dodać bakalie i pianę z białek, delikatnie połączyć.
    6. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 30 minut. Zostawić w foremce do przestygnięcia. Wyjąć z foremki i polać odłożoną wcześniej polewą kakaową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    - 03 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis