Tres leches (ciasto mleczne)

    Tres leches (ciasto mleczne)

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 1138 osób

    Ten placek składa się z trzech warstw: ciasta, nadzienia i polewy. Do sporządzenia nadzienia i polewy używa się 4 rodzajów produktów mlecznych (mleka pełnotłustego, mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego oraz gęstej śmietany). Jest to doskonałe ciasto dla miłośników mleka!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 115 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 5 jajek
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 500 ml (2 szklanki) pełnotłustego mleka
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 355 g (1,5 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką jedną blachę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm.
    2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawić.
    3. Utrzeć masło lub margarynę ze szklanką cukru, aż masa będzie puszysta. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, dobrze wymieszać.
    4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, po 2 łyżki na raz, i miksować, aż wszystko się dobrze połączy. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
    6. Wymieszać mleko pełnotłuste z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym. Polać po wierzchu schłodzonego ciasta.
    7. Ubić śmietanę z pozostałą szklanką cukru i łyżeczką wanilii, aż masa zgęstnieje. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Przechowywać ciasto w lodówce. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis