Łosoś z żurawiną

    Łosoś z żurawiną

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniałe danie na romantyczną kolację. Aromatyczny łosoś w żurawinie, podany na liściach szpinaku i rukoli. Zachwyca smakiem i wyglądem!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g łososia
    • sól i pieprz do smaku
    • sok wyciśnięty z limonki
    • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
    • 150 g świeżej żurawiny
    • 1/2 łyżeczki posiekanej mięty
    • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
    • 1 czerwona cebula
    • 1 garść młodego szpinaku
    • 1 garść rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    3. Sok z limonki wymieszać z sokiem z pomarańczy i winem. Dodać żurawinę, miętę i orzechy. Gotować przez 5 minut. Dodać posiekaną w piórka cebulę, gotować przez minutę. Cebulę wyjąć i odłożyć do dekoracji.
    4. Łososia polać sosem z żurawiną. Piec przez 20 minut.
    5. Szpinak i rukolę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Ułożyć łososia, polać sosem i udekorować cebulą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis