Barszczyk ze śliwkami

    Barszczyk ze śliwkami

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najpyszniejszy na świecie barszcz czerwony z dodatkiem suszonych śliwek. Buraki piekę w piekarniku, dzięki czemu zyskują na aromacie!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g buraków
    • 100 g suszonych śliwek
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • skórka otarta z cytryny
    • 2 łyżki miodu
    • 2 szklanki soku z buraków i jabłek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Buraki wyszorować i zawinąć w folię. Piec przez około 45 minut.
    3. Śliwki zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać goździki i skórkę cytrynową, gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przecedzić.
    4. Buraki włożyć do zimnej wody i obrać. Zetrzeć na tarce, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Gotować przez 10 minut. Przecedzić, dodać wywar ze śliwek, miód i sok buraczano-jabłkowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pasztecikami.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis