Pasztet z dziczyzny

    Pasztet z dziczyzny

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do przyrządzenia tego pasztetu używa się mrożonych leśnych grzybów - podgrzybków lub prawdziwków. Ja zawsze w sezonie mrożę grzyby aby móc je wykorzystywać przez cały rok. Jeśli nie masz mrożonych, można dodać kilka suszonych - nie za dużo, bo aromat będzie dominujący!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mięsa z dziczyzny
    • 100 g włoszczyzny
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 3 ziarenka pieprzu
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 bułka
    • 100 g boczku
    • 50 g mrożonych leśnych grzybów
    • 2 jajka
    • 40 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 1 owoc jałowca, rozgnieciony
    • 1 łyżeczka tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Mięso włożyć do garnka z włoszczyzną, dodać liść laurowy, ziele i pieprz. Zalać niewielką ilością wody i gotować przez godzinę.
    2. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    4. Mięso z warzywami przemielić. Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć i przemielić razem z połową boczku i grzybami.
    5. Do masy dodać jajka, wino, jałowiec i tymianek. Dodać sól do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
    6. Pozostały boczek pokroić w plasterki i wyłożyć nimi foremkę. Przełożyć do foremki masę, wyrównać powierzchnię. Piec przez godzinę. Odstawić do przestygnięcia i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis