Cepeliny z bryndzą

    Cepeliny z bryndzą

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne danie na zimowy dzień - pożywne i całkiem proste do przygotowania. Ziemniaczane kluski nadziewane bryndzą. Smakują świetnie polane stopionym masłem lub skwarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 surowe ziemniaki
    • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g bryndzy pokrojonej w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć. Ugotowane ziemniaki zmielić i połączyć z surowymi. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
    2. Z masy formować podłużne placki. Do środka wkładać kawałek sera, zlepiać boki.
    3. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę i wrzucać cepeliny. Gotować przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis