Proste ciasto z jabłkami

    Proste ciasto z jabłkami

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 14 osób

    Pyszne i proste ciasto na podwieczorek. Soczyste jabłka pod kołderką z puszystego ciasta. Najlepiej smakuje na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg jabłek
    • 100 g margaryny
    • 7 łyżek mąki
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka śmietany
    • tłuszcz i bułka tarta do foremki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    3. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć warstwami w przygotowanej foremce.
    4. Margarynę stopić w rondelku, przestudzić. Dodać mąkę, cukier i śmietanę, wymieszać na gładko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    5. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec przez 30 minut, aż będzie rumiane.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis