Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    7polubień
    13godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i bardzo sycąca grochówka z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy. Groch najlepiej namoczyć na noc.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki grochu
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 4-5 ziemniaków
    • 100 g boczku wędzonego
    • 100 g kiełbasy
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +10godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.40min. 

    1. Groch przepłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w przegotowanej wodzie (2x tyle ile jest grochu). Odstawić na noc.
    2. Groch gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczył. W razie potrzeby uzupełniać wodę, aby się nie przypalił.
    3. Groch przetrzeć przez sito lub przemielić przez maszynkę.
    4. Z włoszczyzny ugotować wywar. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
    5. Boczek pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody w dużym garnku i gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, wywar z warzyw z ziemniakami oraz przetarty groch. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu.
    6. Mąkę podsmażyć na patelni, dodać łyżkę masła, wymieszać. Rozprowadzić odrobiną wody, a następnie dodać do garnka z grochówką. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis