Kartacze z mięsem

    Kartacze z mięsem

    18polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 101 osób

    Bardzo sycące danie popularne w kuchni polskiej i litewskiej - inaczej cepeliny - kluski ziemniaczane nadziewane mięsem. Podawać okraszone boczkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg surowych ziemniaków
    • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki
    • sól do smaku
    • 2 cebule
    • olej do smażenia
    • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 1/2 bułki namoczonej w mleku
    • pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 100 g wędzonego boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć nad miską. Zebrany płyn odstawić na 10 minut. Gdy na dnie wytrąci się skrobia, odlać wodę, a skrobię połączyć z ziemniakami.
    2. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do surowych razem z jajkiem, mąką i solą.
    3. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i odciśniętą bułkę. Smażyć, cały czas mieszając, przez 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    4. Z ciasta formować małe owalne placuszki. Na środek nakładać farsz, formować wałki i dokładnie sklejać brzegi.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować przez około 20 minut.
    6. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na patelni i podawać z kartaczami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    olena2012
    autor:
    19

    super, bardzo smaczne, zimowe jedzonko - 13 mar 2015

    3

    Oj nieeeee. To nie jest przepis na kartacze (cepeliny). Nie smaży się mięsa z cebulą to gubi cały sens tego dania. Pkt 2 też do bani, nie dodaje się jajka do surowych ziemniaków. Autor przepisu na pewno nie jest z podlasia :-) My tu mamy przepis z dziada pradziada, różni się tylko proporcjami ziemniaków i przypraw. - 11 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis