Tradycyjna zupa ziemniaczana

    Tradycyjna zupa ziemniaczana

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 279 osób

    Ta zupa jest najbardziej zbliżona do zupy, którą pamiętam z dzieciństwa. Jest łatwa, a tę samą metodę można zastosować do brokułów i kalafiorów.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 55 g masła
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 3 szklanki wody
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 szklanki mleka
    • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
    • 1/4 łyżeczki tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku na zupę stopić masło, dodać cebulę i zeszklić na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
    2. Podczas gdy cebula się smaży, umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, wodę i bulion w proszku w drugim garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości - około 10 minut. Nie przegotować. Doprawić pieprzem do smaku.
    3. Do zeszklonej cebuli dodać mąkę by całość zgęstniała. Smażyć ok. 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość się dobrze ogrzeje. Dodać mieszaninę z ziemniakami i marchwią. Dodać natkę pietruszki i tymianek i podgrzać. Podawać gorącą.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Rob
    autor:
    19

    Morgaryna ? Masło ! Bulion w proszku ?? Może lepiej kupić zupę ziemniaczaną w proszku zamiast się męczyć ?? Co za przepis... - 21 lut 2013

    autor:
    1

    Hej wlasnie dzisiaj zrobilam ta zupe Szybko prosto... Pozdrawiam - 10 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis