Tradycyjna zupa ziemniaczana
1 / 1 Zdjęcie:  Amy
Następne

Tradycyjna zupa ziemniaczana

  • 1 1
  • 5
    polubień
  • 40min.

Ta zupa jest najbardziej zbliżona do zupy, którą pamiętam z dzieciństwa. Jest łatwa, a tę samą metodę można zastosować do brokułów i kalafiorów.

Cyd Lmbros

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 55 g masła
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. W dużym garnku na zupę stopić masło, dodać cebulę i zeszklić na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
  2. Podczas gdy cebula się smaży, umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, wodę i bulion w proszku w drugim garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości - około 10 minut. Nie przegotować. Doprawić pieprzem do smaku.
  3. Do zeszklonej cebuli dodać mąkę by całość zgęstniała. Smażyć ok. 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość się dobrze ogrzeje. Dodać mieszaninę z ziemniakami i marchwią. Dodać natkę pietruszki i tymianek i podgrzać. Podawać gorącą.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

5
autor: Rob

Morgaryna ? Masło ! Bulion w proszku ?? Może lepiej kupić zupę ziemniaczaną w proszku zamiast się męczyć ?? Co za przepis... - 21 lut 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie