Rajskie jabłuszka w occie

    Rajskie jabłuszka w occie

    2polubienia
    60dni50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne jabłuszka marynowane w occie i korzennych przyprawach, które mogą być wspaniałą dekoracją i dodatkiem do dań.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 2 kg rajskich jabłuszek
    • 1 litr octu winnego lub zwykłego
    • 1/2 kg cukru
    • kawałek cynamonu
    • 15 goździków
    • 15 ziarenek ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +60dni odstawienie  ›  Gotowe w: 60dni50min. 

    1. Jabłuszka umyć i skrócić im ogonki do 0,5 cm.
    2. Do garnka wlać ocet i dodać cukier. Przyprawy związać w kawałku gazy. Dodać do garnka i zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.
    3. Jabłuszka włożyć do drucianego koszyczka lub zawinąć w gazę i włożyć do lekko wrzącego octu na około 5 minut. Wyjąć zanim zacznie na nich pękać skórka i przełożyć do słoików.
    4. Ocet gotować, aż zacznie nabierać konsystencji gęstego syropu. Zalać nim owoce w słoikach i odstawić na co najmniej 2 miesiące.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis