Sernik z brzoskwiniami

    Sernik z brzoskwiniami

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Mój ulubiony sernik świąteczny pachnący kokosem, z soczystymi owocami. Zamiast brzoskwiń można użyć np. ananasów.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 25 cm x 35 cm

    • Kruszonka
    • 100 g cukru
    • 125 g zimnego masła
    • 200 g wiórków kokosowych
    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 200 g masła
    • 2 żółtka
    • Masa serowa
    • 1 200 g sera białego
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • sok z 1 cytryny
    • 250 g margaryny, roztopionej i ostudzonej
    • 9 jaj
    • Dodatkowo
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    • 1 puszka brzoskwiń w syropie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Najpierw przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść ze sobą i odstawić do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Wsmarować tłuszczem prostokątną blaszkę 25 cm x 35 cm.
    4. Mąkę przesiać na stolnicę i dodać pozostałe składniki ciasta, dokładnie zagnieść, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę.
    5. Na ciasto wyłożyć odsączone i pocięte na mniejsze kawałki owoce.
    6. Ciasto z owocami podpiec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
    7. W tym czasie przygotować masę serową.
    8. Ser dokładnie zemleć przez maszynkę, dodać do niego cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z jednej cytryny, roztopioną schłodzoną margarynę i żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (nie ucierać).
    9. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Ser wylać na podpieczone ciasto.
    10. Na masę serową pokruszyć przygotowaną wcześniej schłodzoną kruszonkę kokosową.
    11. Ciasto piec przez 45 min w temperaturze 180 stopni C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    jestem facetem, zrobiłem to pierwszy raz i petarda, żona i córka mlaskały z zachwytu - 29 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis