Sernik z tęczowych galaretek

    Sernik z tęczowych galaretek

    5polubień
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kolorowy waniliowy serniczek z galaretkami. Do każdej warstwy galaretki można dodawać świeże lub mrożone owoce, które urozmaicą smak.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 10 cm x 25 cm

    • 200 g herbatników
    • 3 galaretki o różnych kolorach (np. żółta, zielona, czerwona)
    • 4 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy)
    • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Na spód foremki wyłożyć pokruszone herbatniki.
    2. Galaretki rozpuszczać kolejno po sobie w odstępach minimum 40 minut - każdą w 3/4 l wody.
    3. Pierwszą galaretkę wylać na herbatniki i odstawić do stężenia do lodówki.
    4. Serki waniliowe przełożyć do większego naczynia i wlać do nich żelatynę rozpuszczoną w 80 ml gorącej wody.
    5. Na stężałą pierwszą warstwę galaretki wyłożyć 1/2 serka waniliowego i odstawić na chwilę do lodówki.
    6. Wyłożyć drugą warstwę galaretki, znów odstawić do lodówki aby stężała i pokryć masą z serka. Gdy serek stężeje, zalać ostatnią warstwą galaretki i znów odstawić do lodówki do stężenia.
    7. Odstawić sernik z galaretkami do lodówki na min 4 godziny, a następnie wyciągnąć z formy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis