Pieczarki z grilla z sałatką

    Pieczarki z grilla z sałatką

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna przystawka na garden party wokół grilla. Pieczarki grillowane z nadzieniem z papryki, cebuli i szynki. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 12 dużych pieczarek
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 80 ml wytrawnego białego wina
    • 200 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 1 pęczek szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pieczarki oczyścić, odkroić nóżki, a kapelusze odłożyć. Nóżki posiekać.
    2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekane pieczarki z cebulą. Dodać mąkę, zioła i paprykę, wymieszać, dodać wino i smażyć, aż warzywa zmiękną.
    3. Do warzyw dodać szynkę i natkę, doprawić solą i pieprzem.
    4. Farsz nakładać do kapeluszy pieczarek, składać po dwa jak kanapkę, na wierzch nałożyć wiórek masła i zawinąć w folię aluminiową.
    5. Grillować przez 30 minut.
    6. Szczypiorek sparzyć. Upieczone pieczarki odwinąć z folii i przewiązać szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis