Domowy likier czekoladowy

    Domowy likier czekoladowy

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczny likier przyrządzany domowym sposobem. Pyszny dodatek do kawy lub deserów. Polecam na każdą okazję!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 butelka

    • 5 jajek
    • 10 łyżek cukru
    • 1 tabliczka (100 g) czekolady
    • 1/4 litra spirytusu
    • 3/4 szklanki wody przegotowanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Jajka ubijać na parze (naczynie z jajkami wstawić do garnka z delikatnie gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody).
    2. Dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie jasna i puszysta.
    3. Czekoladę zetrzeć i dodawać stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Spirytus wymieszać z wodą. Stopniowo, po trochu, dodawać do jajek i cały czas ubijać, aż likier będzie jednolity. Przelać do butelki i zakręcić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis