Likier kawowy

    Likier kawowy

    2polubienia
    14dni1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pysznie aromatyczny domowy likier ze świeżo palonej kawy z dodatkiem wanilii. Im dłużej likier stoi, tym zyskuje na smaku!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 butelki

    • 100 g drobno zmielonej świeżo palonej kawy naturalnej
    • 1/4 laski wanilii, posiekana
    • 3/4 litra spirytusu 95%
    • 750 g cukru
    • 1/2 litra wody
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +14dni odstawienie  ›  Gotowe w: 14dni1godz. 

    1. Kawę i wanilię wsypać do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.
    2. Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułką. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody, wstrząsnąć i odstawić aby osad opadł. Następnie zlać płyn do poprzednio odlanego ekstraktu spirytusowego. Powtórzyć wymywanie osadu wodą.
    3. Resztę wody zagotować z cukrem. Wymieszać z ekstraktem kawowym, dodać 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i odstawić na tydzień do sklarowania.
    4. Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą do butelek. Zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis