Naturalne barwniki do jajek

    Naturalne barwniki do jajek

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Świetny sposób na przygotowanie pisanek na Wielkanoc - dobra zabawa dla dużych i małych, a składniki na barwniki najprawdopodobniej już masz pod ręką w kuchni!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 jajek o temperaturze pokojowej
    • Barwniki
    • brązowy - czajniczek herbaty lub kawy
    • jasnopomarańczowy - 1 szklanka płatków nagietka lub mniszka lekarskiego
    • ciemnopomarańczowy - łupiny cebuli
    • zielony - liście szpinaku lub nać marchewki
    • fioletowy - sok winogronowy lub sok z czerwonej kapusty gotowanej przez 30 minut
    • żółty - 1 łyżka curry lub kurkumy
    • ciemnoszary - czarna fasola namoczona na noc i gotowana z jajkami w tej samej wodzie
    • czerwony - łupiny buraków lub czerwonej cebuli
    • niebieski - czerwona kapusta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jajka włożyć do rondelka, dodać szklankę danego barwnika (chyba, że podana jest inna miara). Jajka można zawinąć w łupiny cebuli i obwiązać białą nitką, aby powstały marmurkowe wzorki.
    2. Do każdego barwnika należy użyć oddzielnego rondelka. Całość zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Zestawić z ognia i zostawić w barwniku, aż jajka wystygną.
    3. Jajka opłukać pod zimną wodą, a następnie wytrzeć miękką ściereczką namoczoną w oleju. Dzięki temu jajka uzyskają połysk.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis