Szynka gotowana

    Szynka gotowana

    2polubienia
    2dni1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny sposób na przyrządzenie szynki nie tylko na świąteczny stół. Proporcje zalewy można dostosować na każdy kilogram mięsa.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 szynka

    • 1 kg surowej szynki
    • 1 łyżeczka soli peklowej
    • Zalewa
    • 2 litry wody
    • 2 łyżki majeranku
    • 2 łyżki vegety
    • 1 łyżka maggi
    • 2 łyżki majonezu
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 4-5 ziaren pieprzu
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni1godz.20min. 

    1. Mięso natrzeć solą peklową i odstawić na noc do lodówki.
    2. Wszystkie składniki na zalewę (opócz soli) zagotować. Włożyć mięso, dodać sól i gotować przez 25 minut. Odstawić w zalewie na noc.
    3. Na następny dzień wyjąć szynkę z zalewy. Zalewę zagotować i ponownie włożyć szynkę. Gotować przez 30 minut. Odstawić do wystygnięcia i gotowe.

    rada

    Mięso przed gotowaniem można włożyć do specjalnej siatki na szynkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    smakowala, dobra przyznam, warto się skusic na taka wedlinke wlasniej roboty,a le jednach naleze do tych co nie maja zbytnio czasu - 24 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis