Tradycyjna tarta kokosowa ze śmietaną

    Tradycyjna tarta kokosowa ze śmietaną

    3polubienia
    4godz.50min.


    Zrobione przez 1206 osób

    To wypróbowana, prawdziwa tradycyjna tarta kokosowa ze śmietaną. Wiele lat poszukiwań i pieczenia zajęło mi znalezienie tej właściwej - i to jest właśnie ona! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 710 ml (3 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 2 jajka
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 75 g wiórków kokosowych, uprażonych
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 spód do tarty, upieczony
    • 235 ml bitej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. W średnim rondelku wymieszać kwaśną śmietanę z jajkami, cukrem, mąką i solą. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać 3/4 szklanki wiórków kokosowych i aromat waniliowy. Wlać na spód do tarty i chłodzić 2 do 4 godzin, lub do momentu aż będzie sztywne.
    2. Udekorować bitą śmietaną i pozostałą 1/4 szklanki wiórków.
    3. Uwaga: aby uprażyć wiórki kokosowe należy je wysypać równomiernie na niewysmarowaną tłuszczem blachę i piec w temperaturze 175°C, od czasu do czasu mieszając, przez 5 do 7 minut, lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis