Zaloguj się Zarejestruj się

Jaja faszerowane pieczarkami na ciepło

Wielkanocne jaja nadziewane pastą pieczarkową. Wyśmienicie smakują ciepłe, prosto z patelni, pachnące masełkiem i z roztopionym żółtym serem w środku.

mar_janna Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 8 jaj
  • 1 mała cebulka
  • 100 g masła
  • 6 średnich pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 150 g bułki tartej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Jajka ugotować, wystudzić i przekroić wzdłuż razem ze skorupkami. Z jajek wyciągnąć żółtka.
  2. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na połowie masła, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, smażyć aż odparuje z nich woda i doprawić.
  3. 3-4 ugotowane żółtka rozetrzeć na gładką masę, dodać starty żółty ser, usmażone i przestudzone pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę, można lekko doprawić.
  4. Połówki jajek nadziewać pastą pieczarkową, ale wypełnić nadzieniem tylko do wysokości białka.
  5. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, jajka od strony nadzienia obtoczyć w bułce tartej i smażyć przez 3-4 min na rozgrzanym maśle aż bułka się zarumieni.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie