Jaja faszerowane pieczarkami na ciepło

    Jaja faszerowane pieczarkami na ciepło

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wielkanocne jaja nadziewane pastą pieczarkową. Wyśmienicie smakują ciepłe, prosto z patelni, pachnące masełkiem i z roztopionym żółtym serem w środku.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 jaj
    • 1 mała cebulka
    • 100 g masła
    • 6 średnich pieczarek
    • 50 g żółtego sera
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz
    • 150 g bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jajka ugotować, wystudzić i przekroić wzdłuż razem ze skorupkami. Z jajek wyciągnąć żółtka.
    2. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na połowie masła, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, smażyć aż odparuje z nich woda i doprawić.
    3. 3-4 ugotowane żółtka rozetrzeć na gładką masę, dodać starty żółty ser, usmażone i przestudzone pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę, można lekko doprawić.
    4. Połówki jajek nadziewać pastą pieczarkową, ale wypełnić nadzieniem tylko do wysokości białka.
    5. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, jajka od strony nadzienia obtoczyć w bułce tartej i smażyć przez 3-4 min na rozgrzanym maśle aż bułka się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis