Bananowy sernik na zimno

    Bananowy sernik na zimno

    2polubienia
    4godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sernik z serka mascarpone na spodzie z ciasta francuskiego. Cytrynowa galaretka dodaje mu orzeźwiającego smaku.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągła foremka o średnicy 30 cm

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 80 g cukru
    • 30 g masła
    • 6 dojrzałych bananów
    • 500 g serka mascaropone
    • 50 g serka śmietankowego
    • 1 galaretka owocowa (np. cytrynowa)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Okrągłą blaszkę o średnicy 30 cm wyłożyć ciastem francuskim i piec przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
    2. Na patelni stopić masło i połowę cukru. Dodać 4 całe, obrane banany i smażyć, aż lekko się zarumienią i pokryją warstewką karmelu.
    3. Usmażone banany przełożyć na miskę i przestudzić, a następnie zmiksować je na gładką masę.
    4. Serek mascarpone i serek śmietankowy wymieszać ze zmiksowanymi bananami na gładką masę.
    5. Przygotowana masę wylać na schłodzone ciasto francuskie i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    6. Pozostałe dwa banany obrać i pokroić na plasterki, udekorować nimi wierzch ciasta.
    7. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić.
    8. Zalać ciasto galaretką i wstawić jeszcze na godzinę do lodówki aby galaretka stężała.

    rada

    Jeżeli masa serowa jest zbyt luźna można dodać do niej 1 łyżeczkę żelatyny spożywczej rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis