Ucierany sernik

    Ucierany sernik

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 18 osób

    Puszysty sernik z rodzynkami na kruchym, cienkim spodzie. Tradycyjny prosty przepis. Polecam nie tylko na Święta.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 25 cm x 35 cm

    • Ciasto
    • 185 g mąki pszennej
    • 50 g drobnego cukru
    • 125 g zimnego masła
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka zimnej wody
    • Składniki na masę serową
    • 1 kg i 400 g białego sera
    • 6 dużych jajek
    • 250 g margaryny
    • 130 g cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • olejek cytrynowy do ciasta
    • 2 łyżki śmietany kremówki 36%
    • 100 g rodzynek
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • polewa czekoladowa do ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

      Ciasto:

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier, masło, żółtko i łyżeczkę zimnej wody, szybko posiekać i zagnieść ciasto.
    2. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
    3. Masa serowa:

    4. Ser przekręcić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie.
    5. Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek.
    6. W makutrze dokładnie rozetrzeć margarynę z cukrem i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    7. Gdy masa będzie puszysta stopniowo dodawać po trochę sera i budyniu i ucierać na gładką masę.
    8. Pod koniec ucierania sera dodać olejek cytrynowy, dwie łyżki śmietany kremówki, rodzynki i skórkę cytrynową.
    9. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać je do powstałej masy serowej i delikatnie wymieszać.
    10. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    11. Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia (rozmiar blachy: 25 cm x 35 cm).
    12. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut.
    13. Na ostudzony sernik wylać roztopioną polewę czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis