Wielkanocna babka cytrynowa

    Wielkanocna babka cytrynowa

    12polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 17 osób

    Na stole wielkanocnym koniecznie musi znaleźć się babka piaskowa. Proponuję wariant cytrynowy. Zamiast cukru pudru można ją przyozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka o średnicy 25 cm

    • 5 jaj
    • 120 g cukru
    • 125 g mąki pszennej
    • 125 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy (32 g)
    • 250 g margaryny
    • skórka otarta z dwóch cytryn (cytryny należy dokładnie umyć)
    • cukier puder do posypania
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    • odrobinę mąki pszennej do wysypania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Foremkę w kształcie babki wielkanocnej o średnicy 25 cm dokładnie natłuścić margaryną i wysypać mąką.
    3. W mikserze zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę.
    4. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać do dużego osobnego naczynia, połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
    5. Margarynę roztopić w małym garnuszku, wystudzić i przelać do naczynia z mąką. Delikatnie wymieszać dodając masę z utartych jajek i skórkę otartą z cytryn.
    6. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki.
    7. Babkę piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku.
    8. Wystudzoną babkę delikatnie wyłożyć z formy i posypać cukrem pudrem.

    rada

    Foremka w kształcie babki wielkanocnej o średnicy 25 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EmilkaGzowska
    autor:
    2

    Super Pyszna !!!!!! Nic w niej nie zmieniałam :* - 03 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis