Wielkanocna babka cytrynowa

    (1)
    1 godz. 35 min

    Na stole wielkanocnym koniecznie musi znaleźć się babka piaskowa. Proponuję wariant cytrynowy. Zamiast cukru pudru można ją przyozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 18 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka o średnicy 25 cm

    • 5 jaj
    • 120 g cukru
    • 125 g mąki pszennej
    • 125 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy (32 g)
    • 250 g margaryny
    • skórka otarta z dwóch cytryn (cytryny należy dokładnie umyć)
    • cukier puder do posypania
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    • odrobinę mąki pszennej do wysypania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Foremkę w kształcie babki wielkanocnej o średnicy 25 cm dokładnie natłuścić margaryną i wysypać mąką.
    3. W mikserze zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę.
    4. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać do dużego osobnego naczynia, połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
    5. Margarynę roztopić w małym garnuszku, wystudzić i przelać do naczynia z mąką. Delikatnie wymieszać dodając masę z utartych jajek i skórkę otartą z cytryn.
    6. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki.
    7. Babkę piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku.
    8. Wystudzoną babkę delikatnie wyłożyć z formy i posypać cukrem pudrem.

    rada

    Foremka w kształcie babki wielkanocnej o średnicy 25 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    EmilkaGzowska
    autor:
    2

    Super Pyszna !!!!!! Nic w niej nie zmieniałam :*  -  03 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)