Zaloguj się Zarejestruj się

Tradycyjna lemoniada

6komentarzy
6polubień
10min.


Zrobione przez 300 osób

Ach, smak lata. Ten klasyczny przepis na lemoniadę jest jedynym, jaki używała moja mama, kiedy byłem mały. To doskonałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku! W przypadku korzystania z przejrzystego dzbanka, dodanie kilku połówek wyciśniętych cytryn dodaje ładnego wyglądu.

EJRIPPY

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 6 cytryn
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1,5 l zimnej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

  1. Wycisnąć sok z cytryn, zbierając 1 szklankę soku. Aby ułatwić sobie pracę, MOCNO przycisnąć cytryny ręką do blatu kuchennego i przeturlać przed przecięciem na pół i wyciskaniem.
  2. W 3,5 litrowym dzbanku wymieszać 1 szklankę soku cytrynowego z 1 szklanką cukru i 6 szklankami zimnej wody. Wymieszać. Dolać wody do smaku. Schłodzić i podawać z lodem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (6)

VikiSweet
autor:
22

Wykonałam też ten przepis i jest bardzo dobry tylko te 6 cytryn były tak kwaśne że wypić nie mogła ogólnie Lemoniada była do wylania !!! - 01 kwi 2013

sergiusz12
autor:
11

ta lemoniada jest pyszna tylko zamiast zwykłej wody użyłem wody gazowanej.pycha - 30 lip 2013

SUPERFAN
autor:
5

Ta lemoniada jest mniam tylko zamiast wody użyłam wody gazowanej a zamiast kostki lodu użyłam kostekmleka - 22 lip 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie