Zaloguj się Zarejestruj się

Tradycyjna lemoniada

  • 4komentarze
  • 4polubienia
  • 10min.

Ach, smak lata. Ten klasyczny przepis na lemoniadę jest jedynym, jaki używała moja mama, kiedy byłem mały. To doskonałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku! W przypadku korzystania z przejrzystego dzbanka, dodanie kilku połówek wyciśniętych cytryn dodaje ładnego wyglądu.

EJRIPPY

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 6 cytryn
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1,5 l zimnej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

  1. Wycisnąć sok z cytryn, zbierając 1 szklankę soku. Aby ułatwić sobie pracę, MOCNO przycisnąć cytryny ręką do blatu kuchennego i przeturlać przed przecięciem na pół i wyciskaniem.
  2. W 3,5 litrowym dzbanku wymieszać 1 szklankę soku cytrynowego z 1 szklanką cukru i 6 szklankami zimnej wody. Wymieszać. Dolać wody do smaku. Schłodzić i podawać z lodem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

VikiSweet
autor:
17

Wykonałam też ten przepis i jest bardzo dobry tylko te 6 cytryn były tak kwaśne że wypić nie mogła ogólnie Lemoniada była do wylania !!! - 01 kwi 2013

sergiusz12
autor:
6

ta lemoniada jest pyszna tylko zamiast zwykłej wody użyłem wody gazowanej.pycha - 30 lip 2013

SUPERFAN
autor:
2

Ta lemoniada jest mniam tylko zamiast wody użyłam wody gazowanej a zamiast kostki lodu użyłam kostekmleka - 22 lip 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie