Tradycyjna lemoniada

    (323)
    10 min

    Ach, smak lata. Ten klasyczny przepis na lemoniadę jest jedynym, jaki używała moja mama, kiedy byłem mały. To doskonałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku! W przypadku korzystania z przejrzystego dzbanka, dodanie kilku połówek wyciśniętych cytryn dodaje ładnego wyglądu.


    Zrobione przez 456 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 cytryn
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1,5 l zimnej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wycisnąć sok z cytryn, zbierając 1 szklankę soku. Aby ułatwić sobie pracę, MOCNO przycisnąć cytryny ręką do blatu kuchennego i przeturlać przed przecięciem na pół i wyciskaniem.
    2. W 3,5 litrowym dzbanku wymieszać 1 szklankę soku cytrynowego z 1 szklanką cukru i 6 szklankami zimnej wody. Wymieszać. Dolać wody do smaku. Schłodzić i podawać z lodem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (323)

    Komentarze po polsku (13)

    VikiSweet
    autor:
    40

    Wykonałam też ten przepis i jest bardzo dobry tylko te 6 cytryn były tak kwaśne że wypić nie mogła ogólnie Lemoniada była do wylania !!!  -  01 kwi 2013

    autor:
    31

    ta lemoniada jest pyszna tylko zamiast zwykłej wody użyłem wody gazowanej.pycha  -  30 lip 2013

    autor:
    16

    Ta lemoniada jest mniam tylko zamiast wody użyłam wody gazowanej a zamiast kostki lodu użyłam kostekmleka  -  22 lip 2014

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis