Pączki piwne

    Pączki piwne

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, pachnące i pulchne pączki z drożdżowego ciasta z dodatkiem piwa i rumu. Do środka można dodawać ulubione nadzienie - marmoladę lub różę.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 butelka (500 ml) jasnego piwa
    • 1/2 szklanki cukru
    • 60 g drożdży
    • 1200 g mąki pszennej
    • 10 żółtek
    • 5 łyżek rumu lub wódki
    • 1 kostka (250 g) margaryny, roztopionej
    • 1 kg smalcu do smażenia
    • marmolada do nadziewania
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Piwo przelać do wysokiego garnka, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu. Nie gotować!
    2. W ciepłym piwie rozpuścić drożdże, dodać szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    3. Wyrośnięty rozczyn dodać do reszty mąki razem z żółtkami i rumem. Wyrabiać, aż ciasto zacznie się robić jednolite. Stopniowo dodawać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez 10-15 minut, aż będzie gładkie.
    4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    5. W dużym garnku roztopić smalec.
    6. Z ciasta odkrawać małe kawałki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać odrobinę marmolady i formować pączki.
    7. Wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.
    8. Pączki odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis