Śledzie cytrynowe

    Śledzie cytrynowe

    2polubienia
    1dzień4godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis na śledzika z dodatkiem cytryny marynowanego w oleju lnianym - zdrowe, smaczne i wyjątkowo aromatyczne!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 filety śledziowe (matiasy)
    • 1/2 szklanki octu jabłkowego
    • 2 cebule, pokrojone w plastry
    • 1 cytryna, pokrojona w plastry
    • 2 liście laurowe
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • kilka ziaren pieprzu czarnego
    • 1,5 szklanki oleju lnianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1dzień4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień4godz.30min. 

    1. Filety namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie zmienić wodę dwukrotnie. Pokroić na kawałki.
    2. Ocet zagotować i zalać nim cebulę. Gotować przez minutę, a następnie odcedzić.
    3. W słoju układać na przemian kawałki śledzi, plastry cebuli i cytryny. Dodać przyprawy i całość zalać olejem lnianym. Odstawić do lodówki na 24 godziny.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis