Babeczki brokułowe

    Babeczki brokułowe

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe na przystawkę na świąteczny stół lub towarzyskie przyjęcie - zamiast hiszpańskiego sera manchego można dodać parmezan.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 brokuły, podzielone na różyczki
    • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
    • 100 ml śmietany kremówki
    • 150 g sera manchego, startego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W rondelku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać brokuły, zalać winem i gotować na małym ogniu, aż brokuły zmiękną. Zmiksować na puree.
    2. Do puree brokułowego dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Dodać ser, doprawić solą i pieprzem.
    3. Masę przekładać do foremek na babeczki, a następnie wykładać na talerze. Można podawać na ciepło i zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis