Ciasto z owocami i kruszonką

    Ciasto z owocami i kruszonką

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 5 osób

    Gdy sezon owocowy trwa, to ciasto bardzo często podaję na podwieczorek - pasują jagody, truskawki czy morele. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • bułka tarta i tłuszcz do formy
    • 2 szklanki owoców sezonowych
    • Kruszonka
    • 60 g mąki pszennej
    • 30 g masła
    • 30 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Masło roztopić i przestudzić. Zmiksować z cukrem, jajkami i mąką na jednolite ciasto.
    3. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć owoce.
    4. Składniki na kruszonkę wysiekać, aż się połączą. Posypać nią owoce.
    5. Piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis