Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. ›
Gotowanie: 30min. ›
Gotowe w: 1godz.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
- Masło stopić, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao. Wymieszać i gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Z masy odlać pół szklanki.
- Do pozostałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do masy, a białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać rodzynki, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki i piec przez 30 minut.
- Ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie polać odłożoną wcześniej masą kakaową. Udekorować orzechami.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Domowy cukier waniliowy?
Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"