Murzynek z rodzynkami

    Murzynek z rodzynkami

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste, szybkie i niezawodne ciasto na każdą okazję. W tej wersji z dodatkiem rodzynek i udekorowane orzechami - ja daję włoskie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 16 g cukru waniliowego
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki kakao
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 100 g rodzynek
    • 50 g orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
    2. Masło stopić, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao. Wymieszać i gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Z masy odlać pół szklanki.
    3. Do pozostałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    4. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do masy, a białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać rodzynki, wymieszać.
    5. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez 30 minut.
    6. Ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie polać odłożoną wcześniej masą kakaową. Udekorować orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis