Pieczone warzywa z fetą

    Pieczone warzywa z fetą

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pyszne, aromatyczne warzywa pieczone z dodatkiem ziół prowansalskich, posypane serem feta. Wspaniałe solo lub jako dodatek do dań.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bakłażan
    • sól do smaku
    • 1 cukinia
    • 1 papryka
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta ziół prowansalskich
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 200 g sera feta
    • ocet winny do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą. Odłożyć na 10 minut, aby puścił sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
    3. Cukinię pokroić w plasterki, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na 4 części. Cebulę pokroić w piórka.
    4. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem.
    5. Warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce, posmarować oliwą z przyprawami. Piec przez 15 minut.
    6. Ser feta pokroić w kostkę i posypać warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika na 5-6 minut.
    7. Podawać z octem winnym.

    rada

    Warzywa można podawać na zimno i na ciepło. Można je również urozmaicić posypując ziarnem sezamu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis