Pory z orzeszkami pistacjowymi

    Pory z orzeszkami pistacjowymi

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i oryginalne danie na przystawkę - pory w sosie pomidorowym, udekorowane pistacjamii. Najbardziej lubię je podawać do kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 duże pory
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 250 g orzeszków pistacjowych w łupinkach
    • 2 łyżki sosu śliwkowego
    • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pory dokładnie oczyścić i opłukać. Przekroić na pół i pokroić w półtalarki.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pory i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
    3. Pistacje obrać z łupinek i posiekać. Kilka odłożyć do dekoracji, a resztę wymieszać z sosem śliwkowym. Doprawić lekko solą i pieprzem, odstawić.
    4. Pomidory zmiksować z sokiem z cytryny i miodem, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do garnka i zagotować.
    5. Sos przełożyć na półmisek.
    6. Pory nakładać do filiżanek, lekko uciskając, a następnie odwrócić i wyłożyć na półmisek z sosem tak, aby powstały piramidki. Każdą piramidkę polać sosem śliwkowym z pistacjami i udekorować odłożonymi pistacjami.

    sposób podawania

    Smakuje na ciepło i na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis