Tort z zieloną herbatą

    Tort z zieloną herbatą

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 151 osób

    To lekki i wilgotny tort, który nie jest zbyt słodki i ma orzeźwiający zapach zielonej herbaty. Polewa jest przyrządzona z serka śmietankowego, ale jest na tyle słodka, że nie czuć jego kwaśnego posmaku. Matcha (sproszkowana zielona herbata) nadaje mu delikatny zielony odcień. Ten tort można również upiec jako placek jednowarstwowy - w blasze o wymiarach 22,5x32,5 lub jako 2 osobne placki w dwóch tortownicach o średnicy 20 cm. Czasu pieczenia trzeba wówczas odpowiednio dostosować.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 145 g (1 szkl.) mąki tortowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
    • 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • Polewa
    • 155 g (1 i 1/4 szkl.) cukru pudru
    • 2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 85 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1,5 łyżeczki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką 2 tortownice o średnicy 23 cm. Przesiać razem mąkę pszenną z tortową, sodą oczyszczoną, solą i zieloną herbatą w proszku; odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować na gładką masę cukier z olejem i jajami. Wmieszać 1,5 łyżeczki wanilii. Miksując, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i jogurt, mieszając, aż wszystko się połączy. Wlać ciasto do przygotowanych blach.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasto wyjdzie czysta. Studzić przez 30 minut na metalowej podstawce, a następnie wyjąć z blach.
    4. Polewa z zieloną herbatą: przesiać razem cukier puder i zieloną herbatę w proszku. W średniej misce wymieszać mieszaninę z herbatą z masłem, serkiem śmietankowym, mlekiem i wanilią. Zmiksować na gładką masę.
    5. Złożenie tortu: gdy warstwy ciasta całkowicie ostygną, położyć jedną z nich na płaskim dużym talerzu. Posmarować cienką warstwą polewy. Przykryć drugą warstwą ciasta, a następnie posmarować polewą wierzch i boki tortu. Można posypać zieloną herbatą w proszku. Tort podawać schłodzony lub o temperaturze pokojowej.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Akira
    autor:
    1

    A można samemu zmielić zieloną herbatę czy lepiej kupić gotową sproszkowaną? - 12 gru 2013

    Allrecipes
    autor:
    1

    Tak, raz zielona herbata idzie do ciasta, a później do kremu - 06 cze 2012

    autor:
    0

    Dwa razy herbata . ? - 05 cze 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis