Kulki ryżowe z pieczarkami i rukolą

    Kulki ryżowe z pieczarkami i rukolą

    18polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Zaletą tego dania jest prostota wykonania, a także niepowtarzalny smak. Towarzystwo sosu beszamelowego z nutką czosnku, a także lekkiej sałatki, dodaje posiłkowi charakteru. Danie jest sycące, oryginalne i smaczne. Nic dodać, nic ująć.

    pao77 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 woreczki ryżu (po 100 g)
    • 500 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 1 czerwona papryka
    • 2 jajka
    • sól i pieprz
    • 50 g rukoli, drobno posiekanej
    • 1/4 szklanki bułki tartej
    • olej do smażenia
    • Sos beszamelowy
    • 1/4 kostki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 2 szklanki mleka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • Sałatka
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz
    • duża garść rukoli
    • 1/2 ogórka zielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Ryż ugotować i ostudzić.
    2. Pieczarki, cebule i paprykę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, a następnie przełożyć na durszlak aby odcedzić z tłuszczu. Ostudzić.
    3. W misce wymieszać ryż z warzywami, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać (masa powinna być kleista). Zwilżonymi dłońmi formować kulki trochę większe niż orzech włoski.
    4. Rozgrzać olej i usmażyć na nim kulki z obu stron na rumiano.
    5. W rondlu na małym ogniu stopić masło, dodać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Do mleka dodać sok z cytryny i przyprawy i wlewać do zasmażki, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos będzie gęstniał jeszcze podczas studzenia.
    6. Jogurt rozetrzeć z solą i pieprzem. Rukolę wyłożyć na talerz, polać sosem jogurtowym, na wierzch ułożyć plasterki ogórka.

    Rada

    Kulki ryżowe można podawać również z gulaszem. Inny wariant to wbić w kulki wykałaczki i podawać je w towarzystwie sosu serowego jako przekąska dla gości (trochę to przypomina fondue). Rukolę można zastąpić natką pietruszki. Zatem życzę smacznego.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://pao77.blox.pl/2013/01/KULKI-RYZOWE-Z-PIECZARKAMI-I-RUKOLA.html

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    pao77
    autor:
    1

    - 11 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis