Baba ziemniaczana z boczkiem

    Baba ziemniaczana z boczkiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sycące i rozgrzewające danie na zimowy obiad - babka upieczona z masy ziemniaczanej, przekładana flaczkami i boczkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 200 g boczku
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 kg ugotowanych flaczków
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę, i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i wymieszać.
    4. Do natłuszczonej foremki nałożyć połowę masy ziemniaczanej. Rozprowadzić warstwę flaczków i boczku, przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. Wierzch posmarować jajkiem.
    5. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis