Tort truskawkowy

    Tort truskawkowy

    7polubień
    20min.


    Zrobione przez 242 osoby

    Lekki i puszysty, prosty i elegancki tort z truskawkami i masą z serka śmietankowego. Trochę przypomina truskawkowe tiramisu!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 450 g mrożonych truskawek
    • 310 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 500 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 670 g (niecałe 4 opakowania) biszkoptów „kocie języczki”
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Truskawki odcedzić i odstawić, zbierając sok do miseczki. W rondlu doprowadzić do delikatnego wrzenia skrobię kukurydzianą wymieszaną z sokiem truskawkowym. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    2. Zmiksować serek śmietankowy z cukrem i wanilią.
    3. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywną pianę. Dodać ubitą śmietanę do masy serowej.
    4. Ułożyć biszkopty wzdłuż boków i na spodzie 20 lub 23 centymetrowej tortownicy tak, by ułożone były pionowo wzdłuż brzegów całej blachy. Wlać 1/2 masy serowo-śmietanowej do tortownicy, a następnie na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów. Na warstwę biszkoptów wlać pozostałą część masy.
    5. Polać ciasto sosem truskawkowym i udekorować całymi truskawkami. Włożyć do lodówki, a kiedy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyjąć z tortownicy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis