Karp królewski panierowany

    Karp królewski panierowany

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Karp królewski to nie tylko danie wigilijne. Można go sobie usmażyć na weekendową kolację. Pyszna ryba o delikatnym mięsie - fakt, że z dużą ilością ości, ale dzięki temu można się nią długo i uważnie delektować.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4-5 dzwonków karpia królewskiego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta do obtoczenia
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Karpia skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące.
    2. Jajko roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Zanurzać karpia ze wszystkich stron, a następnie obtaczać w bułce.
    3. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć karpia i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    4. Podawać z chlebem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis