Mazurek makowo-kokosowy

    Mazurek makowo-kokosowy

    2polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i wyjątkowo bogate ciasto na świąteczny stół - jak to mazurek! Biszkopt z dodatkiem suchego maku, masa kokosowo-budyniowa, a wierzch udekorowany lukrem i bakaliami.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 10 białek
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 kostki (125 g) masła, roztopionego
    • 1 szklanka maku
    • Masa
    • 2 szklanki mleka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • 1 kostka (250 g) masła o temperaturze pokojowej
    • 1 żółtko
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • Lukier
    • 1 białko
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • sok z 1 cytryny
    • bakalie do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać roztopione masło, cały czas ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem. Stopniowo dodawać do piany, delikatnie mieszając. Na końcu dodać suchy mak, wymieszać. Przełożyć do tortownicy.
    3. Piec przez około 40 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na 2 blaty.
    4. Szklankę mleka zagotować, a do drugiej dodać mąkę i kokos. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Budyń gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
    5. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierając.
    6. Biszkopt przełożyć masą.
    7. Przygotować lukier. Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na jednolity "lejący się" lukier. Polać mazurka i udekorować bakaliami.

    rada

    Żółtka można wykorzystać np do drożdżowej baby.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis