Spaghetti bolońskie z pesto

    Spaghetti bolońskie z pesto

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis mojego brata - uwielbiane spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym z dodatkiem czerwonego pesto. Uwaga - pikantne!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g mielonej chudej wołowiny
    • 500 ml sosu pomidorowego z bazylią
    • 3-4 łyżki czerwonego pesto
    • 400 g makaronu spaghetti
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • parmezan do posypania
    • świeża bazylia do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać mięso, wymieszać.
    2. Smażyć, cały czas mieszając, aż się zrumieni.
    3. Dodać sos pomidorowy i pesto, wymieszać i gotować przez około 20 minut.
    4. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron. Odcedzić.
    5. Sos doprawić czosnkiem i pieprzem.
    6. Makaron polać sosem i posypać parmezanem. Udekorować bazylią i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis