Budyniowiec

    Budyniowiec

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coś dla miłośników mlecznych łakoci - ciasto z herbatników przekładane masą budyniową z dodatkiem ulubionych bakalii.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 litr mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki kaszy manny
    • 250 g masła
    • 1 szklanka bakalii
    • 6 paczek (po 250 g) herbatników

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną. Odstawić do przestudzenia. Dodać masło i zmiksować na gładko. Do masy dodać bakalie i wymieszać.
    2. Prostokątną foremkę wyłożyć herbatnikami, rozsmarować trochę masy. Tak układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników. Odstawić do stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis