Przysmak azjatycki

    Przysmak azjatycki

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Muszę przyznać, że nigdy nie miałam okazji spróbować, jak smakują sajgonki. Widziałam raz czy dwa w programach kulinarnych ich sposób przygotowania, więc postanowiłam zrobić coś podobnego, oczywiście według własnego wyczucia. No i udało się! Polecam wypróbować przepis.

    pao77 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie (450 g) warzyw na patelnię z przyprawą azjatycką
    • 3 ząbki czosnku
    • 2-3 łyżki makaronu ''ryżyk"
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 1 łyżka przyprawy do dań kuchni azjatyckiej
    • 3 plastry świeżego ananasa
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1/4 szklanki bulionu
    • 12 płatków papieru ryżowego (100 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa wraz z zawartością dołączonej saszetki i dodać wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać makaron, curry i przyprawę azjatycką. Dodać pokrojony w małą kostkę ananas. Chwilę smażyć, następnie dodać sos sojowy i bulion. Gotować, aż do wyparowania płynu i zgęstnienia potrawy. Przełożyć na durszlak i ostudzić.
    2. Papier ryżowy zwilżyć wodą (ostrożnie, bo papier jest delikatny, nie wolno przesadzić również z wodą, najlepiej jest poćwiczyć na jednym arkuszu),
    3. Nałożyć farsz i zwinąć jak gołąbki. Na patelnię wlać większą ilość oleju i na rozgrzanym smażyć partiami z obu stron na złoty kolor. Po wyciągnięciu z tłuszczu osączać na pergaminie. Podawać z sosem sojowym.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://pao77.blox.pl/2013/01/PRZYSMAK-AZJATYCKI.html

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis