Placki oliwkowe

    Placki oliwkowe

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne placki drożdżowe z dodatkiem oliwek. Pieczone jak bułeczki. Są fantastyczną przekąską lub dodatkiem do dań na każdej imprezie!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g pestek słonecznika
    • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
    • Ciasto
    • 20 g drożdży
    • 125 ml letniej wody
    • 125 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 250 g mąki pszennej
    • 50 g mąki żytniej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Oliwki pokroić w plasterki.
    2. Drożdże rozpuścić z ciepłej wodzie. Dodać śmietanę, sól i oregano, wymieszać.
    3. Mąkę pszenną przesiać razem z żytnią, dodać do ciasta i dokładnie wyrabiać, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    5. Do ciasta dodać słonecznik (odłożyć 3-4 łyżki do posypania) i oliwki, zagnieść.
    6. Za pomocą wilgotnej łyżki z ciasta odkrawać kawałki, formować płaskie placki i układać na blaszce.
    7. Placki posypać słonecznikiem, lekko go wciskając. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis