Łosoś z makaronem

    Łosoś z makaronem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Każdy rodzaj makaronu będzie tu pasował. Jeśli nie przepadasz za kolendrą, możesz dodać bazylię lub oregano.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g makaronu
    • 200 g filetu z łososia
    • 2 łyżki oliwy
    • Sos
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • 1/4 łyżeczki curry
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 250 ml śmietany 30%
    • 1/2 pęczka koperku
    • sól i pieprz do smaku
    • orzechy nerkowca do posypania
    • kolendra do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
    3. Łososia pokroić w grubą kostkę i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 6-8 minut.
    4. W międzyczasie przygotować sos. Cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Dodać curry i kurkumę, wymieszać i smażyć przez kilka sekund. Zalać śmietaną, wymieszać i gotować na małym ogniu.
    5. Koperek posiekać, dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron i wymieszać.
    6. Na talerze nakładać makaron z sosem, na wierzch układać kawałki łososia. Posypać orzechami i kolendrą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis